W tygodniu Edukacji Globalnej (19-25.XI) uczniowie naszej szkoły- zapisani do Klubu Szkoły Humanitarnej - realizowali pierwszą część projektu edukacyjnego "Szkoła Humanitarna"- warsztaty edukacyjne pod tytułem "PROBLEM GŁODU I ŻYWNOŚCI- WARTOŚĆ ODŻYWCZA ŻYWNOŚCI JAKOŚCIĄ ŻYCIA".


TEG w Niedomicach

Zespół uczniowski w składzie: Natalia Bysiek, Angelika Widła, Natalia Widła, Aneta Krężołek, Zuzanna Gaczoł, Igor Noga, Paweł Poręba, Kinga Kloch, Katarzyna Gubernat, Wiktoria Sikora, Mróz Klaudia, Natalia Noga, Monika Noga, Sebastian Kaczyk, Kacper Szostak, Monika Karczmarczyk Monika, Magdalena Karczmarczyk, Joanna Hajduk, Podlasiewicz Oliwia, Herdus Justyna, Pabian Karolina, Korzyniewska Patrycja, Wojcieszek Magdalena, Orłowska Anita, Niedojadało Joanna, Liro Karolina, Dulęba Oliwia, Foszcz Katarzyna, Żelazo Katarzyna, Kusiak Mateusz, Skalak Izabela, Nowak Szymon, Mis Kacper.
 
Cel jaki sobie wyznaczyli uczestnicy polegał na zgłębieniu następujących problemów:
 
 -gdzie występują problemy braku dostępu do żywności
- jakie są przyczyny głodu i niedożywienia
- co się dzieje w organizmie człowieka, kiedy nie otrzymuje wraz z pokarmem podstawowych składników odżywczych i jakie to ma konsekwencje
- uświadomienie naszym kolegom i koleżankom, iż warto szanować żywność, poprzez ukazanie problemów ludności globalnego południa cierpiących głód i mających problemy z żywnością.

Nasi Klubowicze stanęli na wysokości zadania i doskonale przygotowali się do prezentacji swojej pracy.
Młodzież podjęła się następujących działań:
- przygotowanie prezentacji multimedialnych ukazujących przyczyny głodu i niedożywienia w krajach południa:
- badanie wskaźnika BMI (badania wagi i wzrostu wszystkich uczniów gimnazjum i przedstawienie wyników w formie wykresów oraz szukanie informacji na temat masy ciała mieszkańców globalnego południa)
- przygotowanie plakatów prezentujących państwo cierpiące głód i niedożywienie
- konkurs "menu dnia”- przygotowywanie i prezentacja posiłków, które zapewnia dostarczenie dziennych składników odżywczych.
Koordynatorami projektu były: mgr Monika Brożyna oraz mgr Magdalena Kardaś-Olesińska.
 
Następnie przeprowadzono warsztaty edukacyjne dla wszystkich uczniów naszego gimnazjum i nauczycieli. Konkurs "menu dnia" wzbudził zachwyt wśród wszystkich uczestników warsztatów: uśmiechy, radość i podziw nie znikały z twarzy uczestników.