Projekt realizowany będzie w dwóch lokalizacjach: w dzielnicy Kariobangi w Nairobi oraz na obszarach podmiejskich miasta Nakuru. Projekt obejmie bezpośrednio 370 osób, w tym młodzież i drobnych rolników, a pośrednio ponad 1300 członków ich rodzin. Główne problemy, na które odpowiada projekt, to ograniczony dostęp do żywności, degradacja gleby, niedobór wody oraz skutki zmian klimatu.
Cele projektu obejmują:
- Poprawę bezpieczeństwa żywnościowego poprzez wprowadzenie ogrodnictwa biointensywnego;
- Szkolenie 40 rolników i 30 młodych osób z Nairobi z zakresu rolnictwa miejskiego, zarządzania wodą, nawozów organicznych i technik uprawy;
- Zakłożenie 342 biointensywnych ogrodów w obu lokalizacjach;
- Wsparcie młodzieży i rolników poprzez szkolenia z przedsiębiorczości oraz połączenie z lokalnym agrobiznesem;
- Budowa bezpiecznych przestrzeni dla młodzieży w Nairobi oraz wzmocnienie ich dostępu do usług edukacyjnych, rehabilitacyjnych i doradczych;
- Opracowanie podręcznika i materiałów szkoleniowych dla powielania modelu ogrodnictwa miejskiego w innych lokalizacjach.
Wśród osób objętych projektem znajdą się drobni rolnicy z terenów podmiejskich, młodzież z Nairobi, lokalni liderzy rolnictwa, a także osoby narażone na skutki inflacji, bezrobocia i zmian klimatycznych.
Projekt będzie realizowany we współpracy z lokalnymi organizacjami partnerskimi Seed Savers Network oraz Pendekezo Letu, przy zaangażowaniu władz lokalnych, szkół i instytucji religijnych, a także przy wsparciu ekspertów ds. rolnictwa miejskiego i monitoringu.