Jedzenia wystarczy dla wszystkich.
Zdarzyło się wam usłyszeć, że nie wypada zostawić resztek na talerzu, ponieważ inni przecież głodują? To zdanie ma wzbudzać empatię, jednak zawiera jednocześnie element manipulacji. Nietrudno odnieść wrażenie, że jedzenia jest za mało, a nasz niedokończony obiad mógłby znaleźć się na stole osoby doświadczającej głodu. Marnotrawienie żywności w istocie należy do głównych problemów światowego systemu żywnościowego. Tracimy w ten sposób prawie jedną trzecią [1] dostępnych zasobów. Tymczasem jedzenia, które produkujemy w skali planety, mogłoby wystarczyć nawet dla znacznie większej populacji. To przez niewłaściwą dystrybucję, niesprawiedliwy rynek i nieskuteczne polityki żywnościowe nie trafia ono do tych, którym jest najbardziej potrzebne.
W tym miejscu należy zaznaczyć, że przyczyny głodu są różnorodne a w niniejszym artykule skupimy się tylko na części z nich. Na dostęp do żywności wpływają oczywiście sytuacje wyjątkowe – katastrofy czy konflikty w regionie. W takiej sytuacji zgodnie z klasyfikacją Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO), mówimy o głodzie koniunkturalnym. FAO wyróżnia także głód strukturalny – powiązany z sytuacją gospodarczą i systemowymi ograniczeniami dostępu do żywności. Zjawiska te nie wykluczają się wzajemnie, wręcz przeciwnie – mogą się nawzajem wzmacniać. Co więcej, każde z nich silniej uderza w osoby, które nie cieszą się przywilejami także w innych obszarach – zajmują niższe pozycje w danym społeczeństwie lub pochodzą z Globalnego Południa. Zwłaszcza ta ostatnia grupa zasługuje na szczególną uwagę w tym artykule, gdyż pomimo doświadczania wyzysku i systemowego uciszania stanowi jednocześnie fundament nadziei na przyszłość, tworząc lub odkrywając na nowo metody i strategie walki z kryzysem.
By lepiej zrozumieć problemy z dostępem do żywności, musimy przyjrzeć się także charakterystyce głodu. Definicja tego terminu mówi, że jest to niedostatek energetyczny, który ma miejsce, gdy dana osoba lub grupa nie ma dostępu do wystarczającej liczby kalorii, by przetrwać. Istnieje też ukryta, bardziej podstępna forma głodu – mowa o niedożywieniu. Mówimy o nim w sytuacji, gdy nawet mimo dostępu do wystarczającej liczby kalorii osoby nie są w stanie dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, by zapewnić jego prawidłowe funkcjonowanie. Taka sytuacja jest znacznie trudniejsza do zdiagnozowania, a zwalczanie jej nie może polegać wyłącznie na dostarczaniu racji żywnościowych. Konieczne są głębsze przemiany dotyczące planowania upraw, dostępności produktów a nawet edukacji zdrowotnej.